De oprichting: van idee tot zaak

IK WIL STARTEN

 


Je wil van je passie je beroep maken, je hebt een idee dat de markt kan veroveren of het lijkt je interessanter om je werkzaamheden op zelfstandige basis uit te voeren. Hoe zit dat nu allemaal in elkaar fiscaal en boekhoudkundig?


PDB Accountant & Belastingconsulent beantwoordt graag al je vragen hierover en geeft een concreet beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat.


Ieder project is voor ons uniek en we bespreken het graag met jou in persoon. Het intakegesprek is vrijblijvend, dus no hard feelings (of dito factuur) als je toch niet met ons in zee gaat.



VAN FUNDAMENTEEL BELANG


Hieronder vind je 3 topics waarover elke zelfstandige moet nadenken. Ze vormen de fundamenten van je zaak en hoe steviger deze er liggen, hoe meer je zaak kan groeien.


 

DE ACTIVITEIT


Je hebt een concreet idee van de activiteit(en) die je wilt uitvoeren en hebt grondig alle aspecten onder de loep genomen.


Welk cliënteel wil je aanspreken? Wat is je beginkapitaal? Welke vergunningen heb je nodig? Vanuit welke locatie ga je werken? Wie zijn je concurrenten? Enz.


Ga niet halsoverkop aan de slag maar neem de tijd om alle invalshoeken te bekijken. Wij sturen bij waar nodig, het uitvoeren van de activiteit blijft wel jouw verantwoordelijkheid.



VENNOOTSCHAP OF EENMANSZAAK?


Nadat je je ondernemingsplan hebt uitgewerkt, zal je ook moeten kiezen tussen een vennootschap en een eenmanszaak.


Het grote verschil tussen de twee is het belastingtarief. Met een vennootschap word je belast in de vennootschapsbelasting tegen een tarief van 20% (geldig onder bepaalde voorwaarden) of van 25%. Met een eenmanszaak word je belast in de personenbelasting tegen een progressief opklimmend tarief (met een maximum van 50%). Hier geldt: hoe meer winst je maakt, hoe meer belastingen je betaalt.


Een ander belangrijk verschil is de aansprakelijkheid. In een eenmanszaak ben je altijd hoofdelijk aansprakelijk. Kan je de schulden van de vennootschap niet voldoen dan kunnen schuldeisers je privé-eigendommen proberen aan te spreken. De winst die je maakt is meteen vrij te gebruiken.

Bij een vennootschap hangt de aansprakelijkheid af van de vennootschapsvorm die je kiest. De beperkte aansprakelijkheid is gekoppeld aan een aantal voorwaarden (dubbele boekhouding, jaarlijkse neerlegging jaarrekening, jaarlijkse UBO-bevestiging ...). Hiermee kan je privé-eigendommen beschermen tegen eventuele schuldeisers als het toch mis zou gaan.

 

We nemen graag de tijd om alle voor- en nadelen samen te overlopen zodat je een beredeneerde keuze kan maken.

 

 

HOEVEEL LOON MOET IK MEZELF UITKEREN?


Als zelfstandige bepaal je zelf je loon. Uiteraard is meer niet altijd beter, integendeel. Loon wordt belast in de personenbelasting. Hoe hoger het loon, hoe hoger de belastingen (zie ook hierboven). Houd ook rekening met de sociale bijdrage die je persoonlijk moet betalen op je loon. Meer informatie hierover vind je op o.a. de website van Xerius.